Geografia Greciei

 


Grecia are un ţinut muntos, peninsula continentală ieşind în mare la capătul sudic al Balcanilor, Peninsula Peloponez (separată de ţinutul continental de canalul Istmul Corintului), şi numeroase insule (1.400, din care 227 sunt locuite), incluzând Creta, Euboea, Lesbos şi insulele din Marea Ionică.
Grecia are linia de coastă pe locul 10 din lume, în lungime cu 14.880 km.: graniţa pe uscat are 1.160 km.


Patru cincimi din suprafaţa Greciei este acoperită de munţi şi dealuri, făcând-o una din cele mai muntoase ţări din Europa. Muntele Olimp, punctual focal al culturii greceşti de-a lungul istoriei, culminează cu piscul Mytikas, 2.917 m, cel mai înalt din ţară. Considerat cândva ca lăcaş al zeilor, azi este extreme de popular printer alpinişti şi excursionişti.


Grecia vestică are un număr de lacuri şi ţinuturi mlăştinoase şi este dominat de lanţul muntos Pindus. Pindus atinge o înălţime maximă de 2.637 m (Mt. Smolikas) şi este o prelungire a Alpilor Dinarici. Defileul Vikos-Aoos este un alt punct fierbinte binecunoscut sporturilor extreme.
Lanţul muntos se continuă prin Peloponezul Central, traversează insulele Kytera şi Antikytera şi îşi croiesc drum prin Egeea sud-vestică , în insula Creta unde în final se termină.


Insulele Egeei sunt vârfuri ale munţilor subacvatici care cândva formau o extensie a uscatului. Pindus se caracterizează prin înălţime, piscuri abrupte, traversate adesea de numeroase canioane şi o varietate de peisaj carstic. Cel mai notabil este formaţia impresionantă Meteora constând din stânci înalte şi abrupte ce dau sutelor de mii de turişti care vizitează zona în fiecare an, o experienţă de neuitat.


Grecia nord-estică este străbătută de un alt lanţ muntos, Rhodope, care se întinde peste Macedonia de Est şi Therace: această zonă este acoperită de păduri seculare vaste. Celebra pădure Dadia se află în NE ţării, prefectura Evros.


Câmpii întinse se află mai ales în prefecturile Thessaly, Macedonia Centrală şi Therace. Sunt regiuni economice cheie deoarece sunt printer puţinele zone arabile ale ţării.


Specii marine rare ca Foca Pinniped şi broasca ţestoasă Loggerhead trăiesc în mările din jurul Greciei continentale, în timp ce pădurile bogate sunt casa unor animale aflate în pericol ca: ursul brun, lynxul, ciuta şi capra sălbatică.


Fitogeografic, Grecia aparţine Regatului Boreal şi este împărţită de către provincial Mediteraneană Estică a Regiunii Mediteraneene şi provincial Illyrian a Regiunii Circumboreale. Conform Fundaţiei Mondiale pentru Natură şi Agenţiei Europene de Mediu, teritoriul Greciei poate fi împărţit în 6 ecoregiuni:

  • Pădurile Illaryene
  • Munţii Pindus, păduri mixte
  • Pădurile mixte Balcanice
  • Pădurile mixte ale Munţilor Rhodope
  • Pădurile mixte Egeene şi Turciei Vestice
  • Pădurile Cretei Mediteraneene.

 

Cauta un hotel in Grecia

Vezi Grecia pe harta Europei

  

Linkuri utile
Meteo Grecia
Guvern Grecia
Info Turism Grecia
Grecia Antica
Ghid Muzee
Metrou Atena
 

© 2009 HartaEuropa.com                                                       HartaEuropa homepage